Sylvia undata, Dartford Warbler, vodič za identifikaciju

Vrsta: Chordata - Razred: Aves - Red: Passeriformes - Obitelj: Sylviidae

Identifikacija - Distribucija - Životni ciklus - Hrana - Predatori - Referentni izvori

Sylvia undata, Dartford Warbler

Nazvan po Dartford Heathu u Kentu, gdje je prvi put zabilježen u Velikoj Britaniji kao uzgojna ptica 1773. godine, Dartford Warbler povezan je sa suhom nizinskom vrelom.

Identifikacija

Dartford Warblers tipično su duljine 13 cm i raspon krila oko 16 cm. Mužjaci i ženke ove vrste donekle su slični izgledu, ali ako se vide zajedno, lako se mogu razlikovati. Mužjaci imaju škriljasto sivi gornji dio, trešnjasto crvene grudi prešane bijelim i vinskocrveni donji dio; ženke imaju blijedi donji dio, posebno grlo, a imaju i smeđe sive gornje dijelove. Oči Dartford Warblersa imaju prepoznatljive crvene vanjske prstenove.

Smješten često na vrhu grma Gorse, mužjak Dartford Warbler drži svoj dugi smeđi rep pod oštrim kutom dok pjeva, ali njegova je vrpca nestalna i ogrebotina, a ne melodija.

Dartford Warbler, Portugal

Distribucija

U Britaniji se dartfordska vjetrovka bilježi najčešće na jugoistoku Engleske, ali se javlja i duž većeg dijela obale južne Engleske te oko ušća Severn i obalnog pojasa južnog Walesa, uključujući poluotoke Gower i Pembrokeshire.

Na kontinentalnoj Europi, Dartford Warblers se može naći u većini zapadnih zemalja, uključujući Francusku, Španjolsku i Portugal. Ova vrsta zabilježena je i u sjeverozapadnoj Africi.

Hrana

Ove se prilično male ptice hrane insektima, a dok žive u Britaniji, posebno su osjetljive u surovim zimama, posebno kada tlo tjednima leži pokriveno snijegom, a muhe i druge bube jednostavno ne mogu izroniti.

Životni ciklus

Dartford Warblers gnijezde se u blizini tla među gustom grozdom ili povremeno vrijesom. Gnijezda u obliku čaše izrađena su uglavnom od trava i obložena malim korijenjem i perjem. Klut od tri do pet jajašaca inkubira, uglavnom ženska ptica, oko dva tjedna. Dvije ili čak tri spojke proizvode se od travnja do srpnja ..

Početkom 1960-ih, britanska populacija Dartford Warblera srušila se na desetak parova za uzgoj, ali od tada se brojka postupno oporavlja; međutim, ova se ptica još uvijek smatra vrstom jantarnog popisa u smislu svog statusa zaštite.

Predatori

Gorse, omiljeno stanište gniježđenja i odmora Dartford Warblersa, vrlo je bodljikav grm i to pruža dodatnu zaštitu od grabežljivaca, a privlačno je i za pauke koji doprinose prehrani Dartford Warblersa.

Referentni izvori

BirdLife International (2012). 'Silvija undata'. Crveni popis IUCN-a ugroženih vrsta. Verzija 2013.2. Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Zahvalnice

Ova stranica uključuje slike koje su ljubazno pridonijeli Will Bown i Ray Tipper.


Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Ako je tako, sigurni smo da ćete uživati ​​i u našim knjigama o divljini i poljskom cvijeću Algarvea. Kupite ih putem interneta ovdje ...