Pyrrhula pyrrhula - Bufffinch

Vrsta: Chordata - Razred: Aves - Red: Passeriformes - Obitelj: Fringillidae

Identifikacija - Distribucija - Životni ciklus - Hrana - Predatori - Referentni izvori

Mužjak Snjegulja

Identifikacija

Snijegice su punašne ptice duljine oko 15 cm i tipičnog raspona krila od 24 cm. Repovi su blago račvasti, a noge su smeđe.

Mužjak Snjegulja, prikazan gore u svom proljetnom perju, breskva je ptice. Ženke su blijeđe ružičaste, a maloljetnici nemaju kapice odraslih - sjajna crna u slučaju mužjaka i mutnija crna u ženki.

Mužjak Bufffinch, proljetno perje

Distribucija

Čini se da ova ljupka rezidencijalna ptica postaje prilično oskudna u mnogim dijelovima Britanskog otočja, ali je i dalje povremeno možete vidjeti u cijelom Walesu. Parkovi, obradivo zemljište i veliki vrtovi, posebno oni s voćnjacima, omiljena su prostorija Bufffinchesa, a čini se da više vole šipražje nego visoko drveće. Neobično je vidjeti bikira na zemlji.

Snjegulje su stanovnici većine dijelova Britanije i Irske, ali ih nema sa sjevera Škotske. Inače se ova vrsta nalazi u većini Europe i Azije,

Hrana

Snjegulje jedu uglavnom sjeme, bobice i pupoljke te mlade izdanke grmlja i drveća. Voćari nisu dragi ovim lijepim pticama jer jedu posebno cvjetne pupoljke stabala trešnje, kao i ostalo voće. Ljeti Bufffinches svoju inače vegetarijansku prehranu dopunjuju raznim beskralješnjacima, uključujući pauke i male insekte.

Predatori

Budući da su uočljivi kada ih suprotstavimo uglavnom na zelenoj pozadini, snegulje su ranjive na ptičje grabežljivce kao što su jezeri (poput svraka) i grabljivice (na primjer vrapci), ali gubitak staništa (posebno iskorjenjivanje živice prema kraju 20. stoljeća) mogao bi bili mnogo značajniji čimbenik.

Životni ciklus

Snijege se gnijezde, obično na ili blizu visine (ljudske) glave, u živicama ili na rubovima šuma nisko u višim drvećima. Za gniježđenje materijala ove ptice (obično ženke) skupljaju male grančice, mahovine i lišajeve, a gnijezdo nalik čaši obloženo je finim korijenjem i dlakom. Nose obično četiri ili pet blijedoplavih jaja koja na jednom kraju imaju purpurne oznake. U godini može biti do tri legla.

Šunke s mladicama u gnijezdu

Status zaštite

Zbog zabilježenog naglog opadanja britanske uzgojne populacije tijekom posljednje četvrtine 20. stoljeća, Bufffinch je nekada bio vrsta Crvene požude. Posljednjih je godina došlo do poboljšanja, a Bufffinch je trenutno ptica koja se brine za zaštitu od jantara. Prema British Trustu za ornitologiju (BTO), trenutačno su brojevi za oko 36 posto ispod onih zabilježenih 1967. godine. Čini se da je najveći pad na poljoprivrednim zemljištima, dok se u parkovima i vrtovima čini da su se brojevi držali prilično bolje.

Referentni izvori

Clive Viney i Ray Tipper (2. izd., 2016.) Divljina Algarve, prirodna godina , Prva priroda

BTO vijest Jesu li grabežljivci krivi za pad ptica pjevica? 10.03.2010

Zahvalnice

Ova stranica uključuje slike koje su ljubazno pridonijeli Will Bown i Vijeće sela za Wales.


Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Ako je tako, sigurni smo da ćete uživati ​​i u našim knjigama o divljini i poljskom cvijeću Algarvea. Kupite ih putem interneta ovdje ...